Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

31 Ιανουαρίου 2013

Μπλατσάρα από την Ήπειρο!

Είναι από τις πίτες που θα ήθελες... 
να φας όλο το ταψί!!! 
Απολαύστε την!
Υλικά:
Για τη γέμιση:
μισό κιλό χόρτα διάφορα (λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι)
250 γραμμάρια τυρί φέτα
250 γραμμάρια ελαιόλαδο
4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα μικρά, τρυφερά
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κολοκυθάκι φρέσκο τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, ή καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
Για το κουρκούτι:
250 γραμμάρια περίπου καλαμποκάλευρο, κοσκινισμένο (αν το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ, δεν θέλει κοσκίνισμα)
1 ή και 2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι
νερό χλιαρό ή γάλα, όσο πάρει
(προαιρετικά: λίγο τυρί φέτα τριμμένο)
<<βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού>>

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα χόρτα μας, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το κολοκυθάκι τριμμένο. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο αφού το κοσκινίσουμε, (ή σιμιγδάλι), το λάδι και την φέτα τριμμένη. Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό, δε ρίχνουμε αλάτι. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Τα τρίβουμε με τα χέρια μας να ενωθούν οι γεύσεις.

Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το καλαμποκάλευρο, ρίχνουμε το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, μπέικιν, λίγο λαδάκι και λίγο τυρί τριμμένο (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό ή γάλα, τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός σφιχτός που να στρώνεται.
Αλείφουμε καλά το ταψάκι μας με αρκετό βιτάμ. Απλώνουμε κάτω το μισό κουρκούτι. Καλύπτούμε και τα πλαϊνά του ταψιού μας να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα μας ομοιόμορφα και τα πατάμε ελαφρώς.


 Στο υπόλοιπο κουρκούτι ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό ή γάλα να γίνει λίγο πιο αραιό και το στρώνουμε πάνω από τα χόρτα, να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνειά τους.
Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει.

 

Καλή επιτυχία και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!


1 σχόλιο:

Selcouth είπε...

Τύπου φύλλο-κουρκούτι δηλαδή; Πρωτότυπο! Και στις φωτογραφίες φαίνεται ότι βγαίνει πολύ ωραίο!
Όλη η πίτα φαίνεται ωραία, αλλά τώρα που είμαι στη δουλειά... φάτε μάτια ψάρια! Ή μάλλον, πεντανόστιμη πιτούλα!
Καλό απόγευμα!