Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Φεβρουαρίου 2013

Ντοματοκεφτέδες!


Υλικά:

1 δόση κουρκούτι:
2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 νεροπότηρο νερό
________________
2 μέτριες ντομάτες
300 γραμ. φέτα σκληρή τριμμένη στο χέρι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
2 και 1/2 ποτήρια του νερού τριμμένη φρυγανιά
λίγο ούζο (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο για το μείγμα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε ώσπου να ενωθεί καλά το αλεύρι με το νερό και να γίνει μια ομοιογενής μάζα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μαχαίρι, όχι πριονωτό, τρίβουμε κατά μήκος την εξωτερική επιφάνεια της ντομάτας. Έτσι η φλούδα διαχωρίζεται από την ψίχα της ντομάτας. Αφαιρούμε τη φλούδα και κόβουμε κάθε μια σε δυο κομμάτια. Στίβουμε τα κομμάτια για φύγουν τα υγρά και οι σπόροι. Ψιλοκόβουμε την ψίχα της ντομάτας και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο κουρκούτι που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα στο τηγάνι (όπως κάνουμε και με τις τηγανίτες), βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι μας σε ένα ποτήρι με νερό για να μη κολλάει το μείγμα στο κουτάλι. Όταν ροδίσει η μια πλευρά (κι αυτό γίνεται αρκετά γρήγορα), χαμηλώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τους ντοματοκεφτέδες.  Τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους σαν ορεκτικό, με ελιές και τυρί φέτα... Ταιριάζουν πολύ με ουζάκι ή μπιρίτσα! Και φυσικά είναι πολύ νόστιμοι!

Καλή σας όρεξη!!!
Από την κ. Ε. Πατσιλινάκου

1 σχόλιο:

sundayspoon είπε...

Εξαιρετικός μεζές! Πολύ νόστιμη συνταγή!