Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

31 Μαρτίου 2013

Παντεσπάνι για ρολό (λευκό ή σοκολάτας)


Υλικά
(για ένα φύλλο 25 εκ. x 35 εκ.)

100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
4 αυγά
1 κουταλιά σούπας κακάο (μόνο για ρολό σοκολάτας)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Σε ένα γυάλινο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε, ανακατεύοντας προσεχτικά με κουτάλι για να μην "κόψει", στο μείγμα των κρόκων. Αμέσως μετά προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο (και ανακατεμένο με το κακάο, αν θέλουμε ρολό σοκολάτας) και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, που έχουμε στρώσει με βουτυρωμένο λαδόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 5 έως 7 λεπτά. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και το τυλίγουμε σε ρολό.

Το παντεσπάνι αυτό πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασίακαι σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα. Έτσι η ζύμη διατηρεί εσωτερικά την υγρασία της και αποκτά την απαραίτητη ευλυγισία, για να μην σπάσει όταν γεμιστεί με κρέμα και τυλιχτεί σε ρολό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: