Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

23 Φεβρουαρίου 2013

Μπουκιές μύδια!

  Υλικά:
1 δόση κουρκούτι:
2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 νεροπότηρο νερό

500 γραμ. μύδια (μεγάλα, κατεψυγμένα και καθαρισμένα)
λίγο αλάτι
1/4 του  κιλού τυρί ρεγκάτο τριμμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε ώσπου να ενωθεί καλά το αλεύρι με το νερό και να γίνει μια ομοιογενής μάζα.

Αλατίζουμε τα μύδια και τα αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί μέσα στο κουρκούτι. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, σε δυνατή φωτιά. Με ένα πιρούνι, ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι, βουτάμε τα μύδια ένα - ένα στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε αμέσως στο τηγάνι.
Σερβίρουμε τις μπουκιές ζεστές! Μπορούμε να τις γαρνίρουμε με σάλτσα της αρεσκείας μας.

Εγώ φτιάχνω την εξής σάλτσα: Ανακατεύω γιαούρτι γύρω στα 250 γραμμάρια, 2 κουταλιές λάδι, μερικά κομμάτια λιαστή ντομάτα (γύρω στα 4-5) και τυρί φέτα τριμμένη γύρω στα 100 γραμμάρια.

Με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε τις μπουκιές μυδιών, μπορούμε να φτιάξουμε και μπουκιές από λιαστές ντομάτες, απλώς δεν θα τις αλατίσουμε!

Με τσιπουράκι, ουζάκι ή ρετσίνα... έχουμε το τέλειο ορεκτικό!
Καλή όρεξη!!!
(Από την κ. Ε. Πατσιλινάκου)

1 σχόλιο:

Γιαγιά Κασσιανή είπε...

Υπέροχο πιάτο !!!
Ευχαριστούμεεεε