Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

25 Φεβρουαρίου 2013

Πίτα κοσμιρί!

Παραδοσιακή, νόστιμη, με αγνά υλικά 
και... πολύ αγαπημένη η πίτα κοσμιρί. 
Ηπειρώτικη γεύση... μοναδική!

Υλικά:
4 φλιτζάνια αλεύρι άσπρο
μισό κιλό γάλα
5 αυγά
300 γραμμάρια τυρί φέτα
300 γραμμάρια ανάλατη μυζήθρα
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζανάκι χλιαρό γάλα. Φτιάχνουμε μια μαλακή, ρευστή ζύμη με το αλεύρι και το γάλα (αν η ζύμη είναι σκληρή προσθέτουμε ακόμα λίγο γάλα). Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στη ζύμη, όπως επίσης και τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο (κρατάμε λίγο για να βουτυρώσουμε το ταψί), τα άσπρα τυριά τριμμένα στο χέρι και αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος το ταψί για 40 περίπου λεπτά (ιδανικό είναι να το βάλουμε σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε προθερμάνει). Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου για μια ώρα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

Και άλλη κοσμιρί... εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: