Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

15 Φεβρουαρίου 2013

Κρουασάν με ζαμπόν και τυρί!


Υλικά:
1 κουτί σφολιατάκια τετράγωνα (500 γρ.-20 κομμάτια)
Για τη γέμιση:
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό για το άλειμμα

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε καλά τα σφολιατάκια, χωρίς να τα βγάλουμε από τη συσκευασία τους. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη γραβιέρα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Βουτωρώνουμε το ταψί μας. Αλείφουμε τα σφολιατάκια με νερό και βάζουμε στο καθένα από ένα κουταλάκι γέμιση. Τυλίγουμε από τη μια γωνία προς την απένταντι διαγωνίως και τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με αυγό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Αν θέλουμε, πριν τα σερβίρουμε τα πασπαλίζουμε με γραβιέρα τριμμένη και τα βάζουμε στο γκριλ για 3 λεπτά περίπου. Έχουν πολύ ωραία εμφάνιση και φυσικά υπέροχη γεύση!
Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Neli είπε...

Ωραία που φαίνονται ,σίγουρα και νόστιμα,θα τα φτιάξω νομιζω κάποια στιγμή,γιατί αγαπώ τις αλμυρές γεύσεις.Καλό βράδυ.

Mary είπε...

Μμμμμμμμ! Υπέροχα!

Φιλιά, καλό ξημέρωμα!