Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Μαρτίου 2013

Χταπόδι με σπανάκι!

Υλικά:
2 - 3 χταπόδια μέτρια
1/2 ποτηράκι κρασιού ξύδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή κόκκινο
1 ποτήρι νερού ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή έτοιμο χυμό ντομάτας
1 κιλό περίπου σπανάκι
1 ματσάκι μαϊντανό
2 ποτήρια περίπου νερό
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι (μπορεί να μη χρειαστεί και καθόλου)
πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα χταπόδια και τα βάζουμε όπως είναι στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, με το μισό ποτηράκι ξύδι, να βράσουν για μισή ώρα περίπου.
Πλένουμε, κόβουμε σε κομμάτια το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Όταν το χταπόδι μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε το νερό του και το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα). Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας να τσιγαριστεί και προσθέτουμε το χταπόδι.
Το φέρνουμε μια βόλτα να τσιγαριστεί λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την ντομάτα,
 ψιλοκομμένο μαϊντανό,
νερό ζεστό (2 ποτήρια περίπου), αλάτι αν χρειαστεί και πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να δούμε ότι έχει βράσει. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το σπανάκι λίγο λίγο, ανακατεύοντας ελαφρά.

Είναι έτοιμο όταν έχει "πιει" τα πολλά υγρά του και έχει μείνει με το λαδάκι του.
 Υπέροχο και νόστιμο πιάτο!



Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: