Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

2 Μαρτίου 2013

Παστιτσάδα... Επτανησιακή σπεσιαλιτέ!

Αγαπημένη, Ελληνική, λαχταριστή, Επτανησιακή γεύση!
Υλικά:
1 κόκορας, 1 1/2 - 2 κιλά περίπου κομμένος σε μερίδες
3 - 4 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ποτήρι ξίδι από κόκκινο κρασί
400 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα ή φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
μερικά γαρίφαλα
ζάχαρη (προαιρετικά)
500 γραμ. μακαρόνια χοντρά
200 κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι (καλύτερα φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση:
Κάνουμε σχισμές στις μερίδες του κόκορα και τις πασπαλίζουμε  με αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Βάζουμε τα φετάκια του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδοκοκκινίζουμε το κρέας.
Βγάζουμε τον κόκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι στο ίδιο λάδι και το ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε κατόπιν το ξίδι, τα  ντοματάκια και τον πελτέ. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Συμπληρώνουμε με 1 λίτρο νερό και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 2 - 3 ώρες. Ελέγχουμε συχνά και προσθέτουμε κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Στο τέλος, πρέπει να έχουμε μια πυκνή σάλτσα.
Όταν ο κόκορας κοντεύει να γίνει, βράζουμε τα μακραρόνια. Κρατάμε τη μισή σάλτσα στην άκρη και ρίχνουμε την υπόλοιπη στα μακαρόνια. Σερβίρουμε το φαγητό με τη σάλτσα που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: