Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

2 Μαρτίου 2013

Κλασική τούρτα σοκολάτας!

Λαχταριστή αφράτη τούρτα σοκολάτας... 
Γιατί πως να το κάνουμε!
Οι πιο γλυκές αναμνήσεις των περισσότερων από εμάς, είναι συνδεδεμένες με την σοκολάτα!
Υλικά:

(για 6 - 8 άτομα)
90 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε  κομματάκια
2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού γάλα
3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο μαλακό και επιπλέον για το άλειμμα
1 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη ξανθή
3 αυγά
2 1/4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
φύλλα σοκολάτας για το γαρνίρισμα
Για τη γέμιση:
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού μαρμελάδα φραγκοστάφυλου
260 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
250 ml  κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί δυο ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε σε μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα - ένα, χτυπώντας καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πάντα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το μοιράζουμε στα ταψάκια και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τα κέικ γύρω στα 30 με 35 λεπτά ή μέχρι να παραμένουν σταθερά όταν τα πιέζουμε με το δάχτυλο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Για τη γέμιση: Λιώνουμε σε σιγανή φωτιά τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος. Την μεταφέρουμε σε  μπολ, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, για 7 λεπτά περίπου. Ενώνουμε τα δυο κέικ με τη μαρμελάδα φραγκοστάφυλου και λίγη σοκολατένια κρέμα ανάμεσα. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και την στρώνουμε με ένα μαχαίρι. Τοποθετούμε την τούρτα σε πιατέλα και την γαρνίρουμε τα φύλλα της σοκολάτας.
Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή της Κων/νας Αθανασίου

1 σχόλιο:

Γιαγιά Κασσιανή είπε...

Τι γλύκισμα !!!
Ολη μας η παιδική ηλικία είναι αυτό !!
Είναι υπέροχο !!!
Φιλιά πολλά !!!
Σόφη