Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Μαρτίου 2013

Ροξάκια λατρεμένα!


Υλικά:
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι λάδι
1 μπέικιν
λίγο μαγιά
1 κιλό αλεύρι (δεν θα το πάρει όλο)
1 κουταλιά κακάο
1 1/2 ποτήρι καρύδια
λίγη κανέλα & γαρίφαλο σκόνη
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη (αφαιρούμε από το κιλό, 1 ποτήρι)
2 1/2 ποτήρια νερό
1 λεμόνι στιμμένο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε το γάλα, το  λάδι, τη μαγιά (1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ή ένα μικρό κομμάτι νωπή μαγιά), και το μπέικιν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται, αφράτη.
Για τη γέμιση:
Κρατάμε μια χούφτα από τη ζύμη αυτή και την ανακατεύουμε με το κακάο, τα καρύδια και λίγη κανέλα σκόνη και γαρίφαλο.
Χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε 2 μπάλες και την καφέ επίσης σε 2 μπάλες.
 

Ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε φύλλο μακρόστενο. Ρολάρουμε το ένα κομμάτι της καφέ ζύμης, να γίνει σαν φιδάκι και το τοποθετούμε στην άκρη του ανοιγμένου άσπρου φύλλου. 
 Τυλίγουμε απαλά σε ρολό, κλείνοντας τις άκρες όμορφα. 
 

Στη συνέχεια κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομματάκια. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες μπάλες.
Τοποθετούμε τα κομμένα ρολάκια σε λαδωμένο ταψί, όχι κολλητά μεταξύ τους για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, ώσπου να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. 

Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι:
Από το 1 κιλό ζάχαρη που έχουμε, κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη (δηλ. δεν βάζουμε όλο το κιλό) και βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το στιμένο λεμόνι να βράσουν για 10 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.

Όταν τα ροξάκια μας ψηθούν, τα περιχύνουμε με μια μεγάλη κουτάλα με το ζεστό σιρόπι, όπως είναι μέσα στο ταψί.

Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι για λίγη ώρα και μετά τα γυρνάμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά. 
Όταν δούμε ότι έχουν ποτίσει καλά, τα βγάζουμε από το ταψί και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
 Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


5 σχόλια:

Neli είπε...

Τα λόγια είναι περιττά,αυτά είναι σκέτα ποιήματα,τέλεια!!!!!!! Μπράβο,φαίνονται πεντανόστιμα και πολύ ωράια παρουσιαση,φιλιά καλό Σαββατοκύριακο.

daphnofila είπε...

Τι μου θύμησες!!! Το αγαπημένο μου γλυκό των παιδικών μου χρόνων. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

Selcouth είπε...

Ωραία τα ροξάκια! Πολύ βοηθητικές οι φωτογραφίες σου. Έχω στο σπίτι νωπή μαγιά των 25γρ. Πόση περίπου να βάλω;
Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!

τετράδιο συνταγών είπε...

1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ή ένα μικρό κομμάτι νωπή μαγιά...

Ανώνυμος είπε...

teleia eginan soyperrrrrrrrrrrrrrrrrr....