Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Απριλίου 2015

Πασχαλινά κουλούρια

Μοσχοβολάνε τα κουλούρια της Λαμπρής...!
Από το τετράδιο της μαμάς μου!
Συνταγή παλιά που δεν την αλλάζω με τίποτα!!!
Υλικά:
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος λιωμένο
12 αυγά φρέσκα
2 βανίλιες
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και
1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 φλιτζάνι πορτοκάλι χυμό
800 γραμμάρια περίπου ζάχαρη
1 φακελάκι αμμωνία σκόνη
Εκτέλεση:
Πρώτα απ΄όλα κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τις βανίλιες.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά το βούτυρο. Ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα - ένα τα αυγά. Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε την αμμωνία να φουσκώσει και την προσθέτουμε στο μίγμα. Σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή (μη φοβηθείτε αν είναι μαλακή, γιατί όσο "κάθεται", σφίγγει). Ανάλογα το μέγεθος των αυγών, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόχαρτο. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα βάζουμε στο ταψί αραιά (γιατί φουσκώνουν και θα κολλήσουν).
Ψήνουμε στον αέρα, στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά (το πρώτο ταψί μπορεί να χρειαστεί από 15 έως 20 λεπτά... Μετά που θα ζεστάνει ο φούρνος, 15 λεπτά είναι αρκετά!) Να μη ξεχνιόμαστε, όταν ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε αμέσως!
Όταν ψηθούν όλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε μεγάλο τάπερ, όπου τα διατηρούμε πάντα σκεπασμένα. Έτσι διατηρούνται για πολύ καιρό μυρωδάτα και τραγανά τα κουλούρια μας!
Συμβουλή: Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, πλάθουμε ένα κουλουράκι και το βάζουμε σε ένα αλουμινόχαρτο να ψηθεί, για δοκιμή... Έτσι θα δούμε αν χρειάζεται λίγο ή περισσότερο αλεύρι...
Καλή επιτυχία!!!

2 σχόλια:

Vasiliki T είπε...

kalimera sas!!poli afrata fenonte ta koulourakia sas!!!mia erotisi exo an den exoume aerothermo fourno se ti thermokrasia boro na ta psiso?sas euxaristo gia tin exeretiki sintagi!Euxome Kali anastasi me ygia!!!
ta xeretismata mou sas stelno!!

τετράδιο συνταγών είπε...

Καλημέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Αν δεν έχετε αερόθερμο φούρνο, θα σας συνιστούσα να το βάλετε στην ίδια θερμοκρασία (160 βαθμούς, μέχρι που να δείτε ότι το κουλούρι θα "σκάσει" και θα "ξανθύνει".... Παίζει ρόλο και το πόσο δυνατά ψήνει ο φούρνος σας... Κάθε φούρνος διαφέρει... οπότε θα το δείτε κι εσείς... Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία και καλό Πάσχα!