Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

9 Απριλίου 2013

Τούρτα ψυγείου!

Μια εύκολη και γευστικότατη τουρτίτσα, με διακριτική γεύση νες καφέ και απλά υλικά! Η συνταγή που σας δείχνω λέει με σαβαγιάρ και αμύγδαλα, εγώ δεν είχα σαβαγιάρ... ούτε αμύγδαλα... και την έκανα με μπισκότα πτι-μπερ και καρύδια. Μπορούμε αν θέλουμε να την κάνουμε και με παντεσπάνι (η συνταγή για το παντεσπάνι εδώ)
Υλικά:
900 γραμ. σαβαγιάρ
Για την κρέμα σοκολάτας:
1 βιτάμ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
3 αυγά
1 μερέντα (4-5 κουταλιές σούπας)
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα
Για την κρέμα σαντιγύ:
1 ερμόλ
8 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας νες καφέ
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
Για το πότισμα των σαβαγιάρ:
Ποτό ο,τιδήποτε (κυρίως μπανάνα)
γάλα
Εκτέλεση:
1η στρώση:
Μουσκεύουμε τα σαβαγιάρ στο ποτό και στο γάλα για πολύ λίγο (να μην μαλακώσουν) και στρώνουμε την πρώτη στρώση.
2η στρώση:
Χτυπάμε το βιτάμ, προσθέτοντας σιγά σιγά το 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, τους κρόκους, τη μερέντα (γύρω στις 5 κουταλιές σούπας), την 1 κουταλιά κονιάκ και κατόπιν χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τα ασπράδια (που τα έχουμε χτυπήσει σε μαρέγκα). Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα σαβαγιάρ.
3η στρώση:
Μουσκεύουμε τα σαβαγιάρ, όπως στην πρώτη στρώση στο ποτό και στο γάλα.
4η στρώση:
Χτυπάμε το ερμόλ, προσθέτοντας σιγά σιγά τις 8 κουταλιές ζάχαρη άχνη, τις 2 κουταλιές νες καφέ, την 1 κουταλιά κονιάκ και τα στρώνουμε από πάνω.
Κατόπιν πασπαλίζουμε την τούρτα με αμύγδαλα, τη γαρνίρουμε με κερασάκια γλυκό και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει (όχι στην κατάψυξη).
 Καλή επιτυχία!

5 σχόλια:

Ποδηλάτισσα είπε...

Τέλεια συνταγή και πανεύκολη.... να μην σου πω πως θα την φτιάξω απόψε κιόλας!!!! Φιλιά!!!

Selcouth είπε...

Ωραία η τούρτα, ωραία και η παραλλαγή που έκανες! Θα προτιμήσω τα μπισκοτοειδή, γιατί με παντεσπάνι έχω ξαναφτιάξει.
Καλό απόγευμα και γεια στα χέρια σου!

Neli είπε...

Την ξέρω αυτη την τουρτα αλλα με σαβουαγιαρ
την εφτιαχνα συχνα ,είναι ευκολη και πολυ ωραία στη γευση ,ευκαιρια να τη δοκιμασω και με μπισκοτα.

Mary είπε...

Μμμμμμ! Πολύ ωραία φαίνεται!
Γεια στα χέρια σου ωραία μας μαγείρισσα!

Φιλιά!

Irma είπε...

Αχ, τι ωραία!!! χορταίνω με τα μάτια, γιατί είμαι σε καταναγκαστική δίαιτα. Που θα μου πάει όμως μόλις τελειώσει, θα φτιάξω μια μικρή δόση!!!
Πολλά φιλιά :)