Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Σεπτεμβρίου 2014

Νηστίσιμα "μεθυσμένα" πιτάκια!

Νηστίστιμα μεθυσμένα πιτάκια!
Μια συνταγή που την δοκίμασα και έγινε τέλεια!
Δοκιμάστε την κι εσείς!
Υλικά:
1 ποτήρι νερού μπίρα
1 ποτήρι νερού σπορέλαιο
750-1000 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
μαρμελάδα της αρεσκείας μας
ή μήλο τριμμένο με ζάχαρη και κανέλα και καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τη μπίρα και το λάδι.
Ρίχνουμε το πρώτο πακέτο (500 γρ.) αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με το χέρι μας.
Σταδιακά ρίχνουμε αλεύρι και από το δεύτερο πακέτο μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική που να κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με πλάστη σε δισκάκια (εγώ τα άνοιξα με ένα ποτήρι).
Βάζουμε σε κάθε δισκάκι μισό κουταλάκι γλυκού μαρμελάδα ή μήλο και το κλείνουμε καλά σχηματίζοντας
μισοφέγγαρο. Με πιρούνι ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Όπως είναι καυτά τα ρίχνουμε σε μπολ με άχνη και τα τυλίγουμε καλά.
 
Βάζουμε σε πιατέλα και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με περισσότερη άχνη.
Βγαίνουν γύρω στα εικοσιπέντε με τριάντα κομμάτια.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: