Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Μαΐου 2013

Λαμπρόψωμο... και Χρόνια πολλά!!!

 Με τις καλύτερες ευχές μου
για ευτυχισμένο Πάσχα!
Υλικά:
2 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο και αλεύρι απ΄αυτό που λέει η συσκευασία του για ζύμωμα ή τσουρέκια (ανάμεικτο)
1 κουταλιά αλάτι
προζύμι ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
νερό χλιαρό, όσο πάρει
1 βρασμένο κόκκινο αυγό (αν φτιάξουμε λαμπρόψωμο)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε  το αλεύρι ανάμεικτο, τα 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, το αλάτι και χλιαρό νερό λίγο λίγο. Ζυμώνουμε πολύ καλά, ώσπου να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Βάζουμε στην άκρη λίγο ζυμάρι και κάνουμε 2 κορδόνια. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας. Βάζουμε πάνω στη ζύμη σταυρωτά τα 2 κορδόνια που φτιάξαμε. Μπήγουμε στο κέντρο το κόκκινο αυγό...  Ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με  λίγο σουσάμι.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη να γίνει διπλό σε όγκο. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει, τρυπάμε μ΄ένα μαχαίρι. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου και 1 τέταρτο.Όταν ψηθεί και πάρει ξανθό χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και βρέχουμε την επιφάνειά του με λίγο νερό. Το ψωμί μας είναι έτοιμο φρεσκοψημένο και μοσχομυριστό!
Για τους φίλους/ες που θα προτιμήσουν να το κάνουν με προζύμι:
Αν δεν έχουμε φτιάξει την ημέρα του Σταυρού, το δανειζόμαστε... Όλο και κάποιος γείτονας/ισσα θα υπάρχει που χρησιμοποιεί προζύμι να μας δανείσει!
*Διαλύουμε το προζύμι με λίγο ζεστό νερό, να γίνει ρευστό. Σιγά σιγά ρίχνουμε από το αλεύρι μας το μισό κιλό, ανακατεύοντας καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο να φουσκώσει, αφού το σταυρώσουμε πρώτα. Στα υπόλοιπα 2 κιλά αλεύρι λοιπόν, ρίχνουμε το φουσκωμένο προζύμι, το αλάτι και το ανάλογο νερό και ζυμώνουμε. Πάντα κρατάμε λίγο ζυμάρι στην άκρη πριν το βάλουμε να φουσκώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο για την επόμενη φορά που θα ξαναζυμώσουμε*
Καλή Ανάσταση και 
Καλό Πάσχα σε όλους σας!!!

1 σχόλιο:

Beauty Follower είπε...

Πολύ ωραίο το λαμπροψωμό... και του χρόνου!
Καλή Ανάσταση!