Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

30 Ιουνίου 2013

Φοινίκια!



Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 ποτήρι βούτυρο
2 ποτήρια σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά σόδα
1 ποτήρι αλισίβα (σταχτόνερο)
αλεύρι όσο πάρει
Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια καρύδια
κανέλα, λίγη ζάχαρη
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό,
4 ποτήρια ζάχαρη, λίγο ξινό

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας στο αλεύρι τη σόδα.Ζυμώνουμε τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαλίτσες, τις ανοίγουμε, τις γεμίζουμε με 1 κουταλιά γέμιση και τις κλείνουμε καλά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Δίνουμε στα φοινίκια σχήμα ωοειδές και με πιρούνι ή ειδική σφραγίδα, δημιουργούμε σχέδιο στην πάνω επιφάνειά τους. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το ξινό, μέχρι να δέσει.
Μόλις τα φοινίκια κρυώσουν, τα περιχύνουμε με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με χοντρή ζάχαρη.
* Πως φτιάχνουμε το σταχτόνερο:
Ανακατεύουμε 1 ποτήρι νερό με 2 κουταλάκια στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή από ξύλα). Δείτε εδώ... κι εδώ...
Καλή επιτυχία!!!


Μικρασιάτικη συνταγή" από το 1922

Δεν υπάρχουν σχόλια: