Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

1 Οκτωβρίου 2013

Μπουγάτσα με κρέμα!


Υλικά:
(για 8 άτομα)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλιτζάνι εβαπορέ γάλα
150 γρ. βούτυρο για την κρέμα και 150 γρ. για τα φύλλα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκο επιπλέον
400 γρ. φύλλο κρούστας
1 βανίλια
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βράζουμε το γάλα εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και 2 και 1/2 φλιτζάνια νερό
μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και το αφήνουμε 5 λεπτά. (Για το νερό χρησιμοποίησα αυτό το μέγεθος φλιτζανιού)
 
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 150 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζουμε ελαφρά 4 με 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά - σιγά, ανακατεύοντας και μετά τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζουμε ν΄ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά, για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε ελαφρά τ΄αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
Λιώνουμε τα υπόλοιπα 150 γρ. βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό διαμέτρου 30 εκ. ή σε ορθογώνιο ταψάκι. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Δεν βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.
Τσαλακώνουμε το τελευταίο φύλλο και περιχύνουμε με βούτυρο.
Ψήνουμε 30 λεπτά στους 180 - 200 βαθμούς.
Σερβίρουμε την μπουγάτσα ζεστή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!
 




3 σχόλια:

nikiad.blogspot.gr είπε...

Σε μεγάλο πειρασμό με βάζεις !!!!
Λατρεύω τη μπουγάτσα αλλά και το ζαχαρούχο γάλα !!! Φαντάζομαι την υπέροχη γεύση της !!!!
Νίκη

Marina είπε...

Τι μου κάνεις βραδιάτικα!!! Μόλις έφαγα ένα μήλο για βραδινό και τώρα σκέφτομαι ποτε θα κάνω την μπουγάτσα!!!...γιαμ...γιαμ....

nikol είπε...

Αγαπημένο γλυκό η μπουγάτσα , λέω να την δοκιμάσω!!
Γλυκά μπουγατσένια φιλιά