Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

12 Οκτωβρίου 2013

Κόρη που πας στον ποταμό...!Ζαλίγκα στην πλάτη τα ρούχα και πήγαιναν στο ποτάμι... Έψαχναν να βρουν μια πέτρα μεγάλη, βάζανε τα ρούχα επάνω και κοπάναγαν με τον κόπανο, ένα ξύλο που κατασκεύαζαν σαν φτυάρι. Στην άκρη στο ποτάμι βουτούσαν μέσα τα ρούχα και τα κοπάναγαν μια και δυο και τρεις φορές, ώσπου να καθαρίσουν….
Όσοι είχαν την πολυτέλεια να έχουν ζώα, φορτώνανε τα πλυμένα ρούχα στα ζώα…. Αλλιώς ζαλίγκωμα στην πλάτη και τα πήγαιναν σπίτι τους να τα απλώσουν στους φράχτες τους για να στεγνώσουν... Δύσκολα χρόνια αλήθεια...
Γεφύρι της Άρτας-ποταμός Άραχθος
 Κόρη που πας στον ποταμό, Ελένη για να πλύνεις,
πάρε και με τα ρούχα μου, Ελένη να τα πλύνεις.
 
 

Να μην τα πλύνεις με νερό, μον' με τα δάκρυά σου,
και με το μοσχοσάπουνο που λούζεις τα μαλλιά σου.
 
Να μην τ' απλώσεις σε δεντρί, μηδέ και σε κλωνάρι,
μόνο σε πικραμυγδαλιά, π' ανθίζει το Γενάρη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: