Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

14 Οκτωβρίου 2013

Αμυγδαλόγλυκο


Υλικά:
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
βανίλια
3 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινη φαρίνα Γιώτης
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού
Προαιρετικά για πιο εντυπωσιακή διακόσμηση: 
γλασαρισμένα βερίκοκα
ολόκληρα αμύγδαλα
σαντιγύ

Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα αμύγδαλα. Χτυπάμε το βούτυρο και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ενώ χτυπάμε το μείγμα συνεχώς.
Ρίχνουμε τη βανίλια και διαδοχικά τη φαρίνα με το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά. Προσθέτουμε στο τέλος τα αμύγδαλα και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 28.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε επί 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στο γλύκισμα, όταν κρυώσει. Αν θέλουμε για πιο εντυπωσιακή διακόσμηση τούρτας, γαρνίρουμε το αμυγδαλόγλυκο με γλασαρισμένα βερύκοκα, σαντιγύ και ολόκληρα αμύγδαλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
 (Από συνταγή της Φαρίνα Γιώτης- έτος 1997)

Δεν υπάρχουν σχόλια: