Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

14 Οκτωβρίου 2013

Τυρόψωμο με καλαμποκάλευρο


Υλικά:
200 γραμ. καλαμποκάλευρο
250 γραμ. λευκό αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 ποτ. κρασιού λάδι
200 γραμ. φέτα τριμμένη με το χέρι
λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
χλιαρό νεράκι

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το λευκό αλεύρι και τα κοσκινίζουμε.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και ζεστό νερό, τόσο όσο να έχουμε μια ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλά στα χέρια (όχι όμως σφιχτή). Το νερό το προσθέτουμε λίγο - λίγο, ώστε να πετύχουμε όπως πρέπει τη ζύμη μας. Προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη στο ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 cm και απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα σε όλη τη βάση του ταψιού. Χαράζουμε σε μερικά σημεία και λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινελάκι. 
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει λίγο. (Γεμίζουμε ένα μπολ με ζεστό νερό, βάζουμε το ταψάκι από πάνω και το σκεπάζουμε καλά με πετσέτα). Το ψωμί αυτό δεν χρειάζεται να φουσκώσει πολύ... (παρ΄όλα αυτά το άφησα αρκετή ώρα!). Μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε στον φούρνο μας στους 40 βαθμούς για να ανέβει η ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς, για 50 - 55 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε... 
Ζεστό, ζεστό σκέτη νοστιμιά!
 Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: