Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

20 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα... Άρωμα γιορτής!

Άρωμα γιορτής στο σπίτι μας! Η προετοιμασία των οικογενειακών συγκεντρώσεων, το αναμμένο τζάκι, η μοσχοβολιά της κανέλας και του γαρίφαλου, η ευωδιά από το μέλι... τα  μελομακάρονα... η γλυκιά ατμόσφαιρα με τα φώτα, τα στολίδια, τα χαμόγελα, τις αγκαλιές... Ξαναβρίσκουμε τον παιδικό μας εαυτό, ξανασυναντάμε  τα όνειρα της εφηβείας μας... Ας χαρούμε μαζί με τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλες αυτές τις μικρές, τόσο ανθρώπινες χαρές... Τις έχουμε τόσο ανάγκη σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε...
Μελομακάρονα... και Καλήν Επιτυχίαν!
Υλικά:
2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μπίρα
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού κανελογαρίφαλο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα (μέσα στον χυμό πορτοκαλιού)
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα και
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό (περίπου) αλεύρι
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι τσαγιού μελι
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
καρύδια για το πασπάλισμα
(*Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκέλαιο, ή μόνο καλαμποκέλαιο. Αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός).

Διαδικασία:
Σε μια βαθιά λεκάνη, χτυπάμε με το μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και την μπίρα.
Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύουμε να φουσκώσει και την προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα, αλάτι, μοσχοκάρυδο, κανελογαρίφαλο και στην συνέχεια τα τριμμένα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο με το μπέικιν, ζυμώνοντας ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, (μπορεί να μη το πάρει όλο το αλεύρι).
Λαδώνουμε το ταψί μας και πλάθουμε μελομακάρονα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών, τους δίνουμε σχήμα, ή πατάμε με ένα πιρούνι την επιφάνειά τους.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν, στους 180 βαθμούς περίπου (ανάλογα με τον φούρνο του καθενός).
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και όπως είναι μέσα στο ταψί τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι μας, το οποίο το έχουμε βράσει για 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί να ρουφήξουν καλά το σιρόπι (όταν "ποτίσουν" τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά τους).

Όταν δούμε ότι έχουν "ποτίσει" καλά, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα!
Γίνονται τραγανά, μελωμένα και πεντανόστιμα!

Καλή επιτυχία!




2 σχόλια:

Neli είπε...

Μόλις φάγαμε την πρώτη δόση και εμεις και παω για δευτερη,μου αρεσουν πολυ αυτα τα γλυκά,πολυ πετυχημενα φαινονται τα δικα σου εγω βαζω αντι για κονιακ και μπυρα λικερ βυσινο και ροδι που φτιαχνω εγω ,γινονται πιο αρωματικα πολλα φιλια ,καλες γιορτες.

Vasiliki T είπε...

Xronia Polla!!Kales Giortes!!me ygia kai eytyxeia stin oikogeneia sas!!!filia polla!!!