Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Δεκεμβρίου 2013

Αμυγδαλόπιτα υπέροχη!


Υλικά:
10 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
2 ποτήρια αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα και αλεσμένα)
1 ποτηράκι (του λικέρ) κονιάκ
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 φέτα λεμονιού

Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη φρυγανιά, τα αμύγδαλα (τα οποία τα έχουμε αλέσει σε σκόνη στο μπλέντερ), το μπέικιν και το κονιάκ, ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε τη μαρέγκα απαλά, ανακατεύοντας κυκλικά από κάτω προς τα πάνω.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει καστανόξανθο χρώμα.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.
Βράζουμε για 5 λεπτά περίπου νερό, ζάχαρη και λεμόνι. Περιχύνουμε την αμυγδαλόπιτα με το χλιαρό σιρόπι μας και αφήνουμε να ποτίσει καλά για αρκετή ώρα.
Σερβίρουμε την αμυγδαλόπιτα με παγωτό, κατά προτίμηση βανίλια!
Είναι υπέροχη!

Καλή σας επιτυχία!

1 σχόλιο:

Neli είπε...

Πολυ νόστιμη φαίνεται και σωστα σιροπιασμένη,καλοφάγωτη ,καλη χρονια.Φιλιαααααααααααααα.