Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

2 Μαρτίου 2014

Νόστιμα, νηστίσιμα ελιοπιτάκια!


Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
ελιές ολόκληρες χωρίς το κουκούτσι τους
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι. Τα χτυπάμε με το μίξερ για 2 - 3 λεπτά, ώσπου να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
Αρχίζουμε να πλάθουμε μπαλάκια (βγαίνουν γύρω στα 25 μπαλάκια).
Σε κάθε μπαλάκι κάνουμε μια μικρή λακουβίτσα με το δάχτυλό μας και εκεί μέσα βάζουμε από μια ελιά.
Κλείνουμε ομοιόμορφα τα μπαλάκια, ώστε να μη φαίνεται η ελιά.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τοποθετούμε τα μπαλάκια σε λαδωμένο ταψάκι ή λαδόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου, για μισή ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν τα πιτάκια μας!
Νηστίσιμα, νόστιμα και υγιεινά!

Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: