Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

4 Ιουνίου 2014

Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά 
(για 6 άτομα)

1 κιλό γαρίδες μεγάλες
2 μέτριες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουτ. τσ. πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα σκληρή ή ημίσκληρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
3/4 φλιτζ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. τσ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και με ένα πολύ μυτερό μαχαιράκι, αφαιρούμε το εντεράκι τους. Τις βράζουμε για 7-8 λεπτά, σε λίγο αλατισμένο νερό, χωρίς να τις σκεπάζει, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Τις στραγγίζουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους και αφαιρούμε τα κελύφη τους, αφήνοντας όμως τα κεφάλια τους.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε ελάχιστο από το ζωμό που κρατήσαμε, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τη φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια και τις γαρίδες.
Μοιράζουμε το φαγητό σε μικρά γιουβετσάκια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σερβίρουμε αμέσως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: