Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

14 Ιουνίου 2014

Μύρισε θάλασσα!!!... Γαρίδες γιουβέτσι!

Υλικά για 6 άτομα
1 και 1/2 κιλό γαρίδες μέτριες ή μεγάλες
300 γρ. φέτα χοντροκομμένη
300 γρ. κεφαλογραβιέρα
1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο σε φετάκια
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
3 φύλλα δάφνης
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
κόκκους πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και βγάζουμε με μια οδοντογλυφίδα τη μαύρη μεμβράνη από τη ράχη τους. Τις ζεματάμε σε λίγο νερό, το οποίο κρατάμε για αργότερα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν στο σουρωτήρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρασί, το ζωμό από τις γαρίδες, το καρότο, τη δάφνη και  τους κόκκους πιπεριού. Δεν βάζουμε αλάτι, γιατί θα γίνουν πολύ αλμυρές!... Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, μέχρι να μείνει με το λάδι. Αφαιρούμε τη δάφνη. Απλώνουμε τις γαρίδες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις καλύπτουμε με τη φέτα, το μαϊντανό και τη σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε τη γραβιέρα. Ψήνουμε το γιουβέτσι στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει!
(Συνταγή 1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια: