Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Αυγούστου 2014

Σταφιδόπιτα της γιαγιάς

Υλικά:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι (1 σακούλα φαρίνα που φουσκώνει)
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
κανέλα, ελάχιστη πιπερόριζα
2 φλ. τσαγιού ξανθή σταφίδα
ξύσμα πορτοκαλιού
1, 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
μερικά αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο κοντά σε φωτιά για να μαλακώσει και το χτυπάμε με κουτάλι ή στο μίξερ. Ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα ένα τ΄αυγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε ελάχιστη κανέλα και την πιπερόριζα, τη σταφίδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και εναλλάξ τη φαρίνα με το γάλα.
Ανακατεύουμε το μείγμα και το βάζουμε σε ταψί Νο 32 βουτυρωμένο. Σκορπάμε στην επιφάνεια μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση.
Ψήνουμε τη σταφιδόπιτα σε μέτριο φούρνο επί μια ώρα περίπου. Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή από την "Γιώτης" 1996


Δεν υπάρχουν σχόλια: