Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

27 Αυγούστου 2014

Από το τετράδιο της γιαγιάς... με φρούτα εποχής!

Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή του φθινοπώρου είναι οι πιο κατάλληλες εποχές για να φτιάξουμε τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες του χειμώνα.
Μαρμελάδα σύκο
Υλικά:
1 κιλό ώριμα σύκα
μισό κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε για μια ώρα, ανακατεύοντας συνέχεια. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Για να μη ζαχαρώσει, πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό φλιτζάνι του καφέ χυμό λεμονιού.


Γλυκό σταφύλι (σταφίδα)
Υλικά:
2 κιλά σταφύλια (σταφίδα)
1 κιλό ζάχαρη
χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε και βάζουμε τις ρόγες του σταφυλιού στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό. Όταν πάρει 2-3 βράσεις, ξαφρίζουμε το σταφύλι και αφού ροδίσει και "δέσει", προσθέτουμε το χυμό μισού λεμονιού.
* Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε και γλυκό από σταφύλι φράουλα, αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.

Τρόπος διατήρησης

Οι σπιτικές μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, διατηρούνται για πολύ καιρό, αρκεί να μπαίνουν σε αποστειρωμένα βάζα, που θα γεμίζονται καλά μέχρι επάνω, ώστε να μην υπάρχει φόβος να μουχλιάσουν με τον αέρα που τυχόν θα υπάρχει μέσα.
Επίσης, για να μη ζαχαρώνουν, καλό είναι να προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, λίγο πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά.

1997 

Δεν υπάρχουν σχόλια: