Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Αυγούστου 2014

Γύρω γύρω όλοι...

Τα μικρά αδερφάκια, η Πόπη, η Μαρία και ο Σπύρος, έμαθαν ένα καινούριο παιχνιδάκι και παίζουν. Το γύρω γύρω όλοι. Και ξέρετε πως το παίζουν; Πιάνονται από τα χεράκια, κάνουν έναν κύκλο, περπατάνε γύρω γύρω και τραγουδάνε όλοι μαζί:

Γύρω γύρω όλοι,
στη μέση ο Μανόλης,
χέρια πόδια στην γραμμή,
όλοι κάθονται στη γη...
Από το βίβλίο της Αντιγόνης Μεταξά "Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά" (Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών)
Και τσουπ και τα τρία μαζί, βρίσκονται καθισμένα χάμω και ξεκαρδίζονται στα γέλια. Έλα όμως που πρέπει να βρούνε κι ένα άλλο παιδί να το βάλουν στη μέση και να κάνει το Μανόλη. Βρήκαν λοιπόν το Γιαννάκη που είναι μόλις δυο χρονών. Τον έβαλαν στη μέση, πιάστηκαν από το χέρι, έκαναν τον κύκλο και ξανάρχισαν όλα το χαρούμενο τραγούδι τους:

Γύρω γύρω όλοι,
στη μέση ο Μανόλης,
χέρια πόδια στην γραμμή,
όλοι κάθονται στη γη...

Άλλα γέλια πάλι τα παιδάκια, μόλις βρίσκονταν καθισμένα. Γελάει κι ο Μανόλης και κάθεται κι αυτός κάτω, ο μικρός Γιαννάκης δηλαδή. Αυτό έγινε πολλήν ώρα, ώσπου κουραστήκανε πια τα παιδιά και ίδρωσαν. Η μαμά τους είπε ότι έφταναν πια τα παιχνίδια. Σκοτείνιασε και έπρεπε να μαζευτούνε.
Πήγαν τον Γιαννάκη στη μαμά του και τα τρία αδερφάκια πλύθηκαν καλά καλά, έφαγαν και νάτα τώρα στα κρεβατάκια τους. Και λογαριάζουν τι ωραία που θα παίξουν πάλι αύριο το Γύρω γύρω όλοι. Η Πόπη θα μάθει το παιχνίδι αυτό στις κούκλες της και ο Σπύρος θα το μάθει στα στρατιωτάκια του.
Έτσι ευχαριστημένα τα καλά αδερφάκια, κοιμήθηκαν γλυκά γλυκά και είδαν και όμορφα όνειρα.

Αναρωτιέται κανείς...
Πόσα παιδιά άραγε σήμερα, παίζουν το γύρω γύρω όλοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: