Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

29 Αυγούστου 2014

Παστίτσιο Σμύρνης με φύλλο

Υλικά:
12 φύλλα κρούστας
300 γρ. ταλιατέλες
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα (400 γρ)
1/2 φλ. τσ. κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. τσ. κανέλα
1 κουτ. τσ. ρίγανη
1 αυγό χτυπημένο
1/2 φλ. τσ. γάλα εβαπορέ
1 φλ. τσ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3 κουτ. σουπ.φρυγανιά τριμμένη
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το χυλό:
1 αυγό χτυπημένο
6 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σ΄ένα τηγάνι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και όταν κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξεσβολιάσει.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά. Βράζουμε τις ταλιατέλες, τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με τον κιμά (έχουμε αφαιρέσει τη δάφνη), τη φρυγανιά και το τυρί. Αναμειγνύουμε το αυγό με το γάλα εβαπορέ και ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε.
Σε μια βουτυρωμένη φόρμα, απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με πέντε ακόμα φύλλα. Ρίχνουμε τα μακαρόνια. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα.
Ετοιμάζουμε τον χυλό, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά του. Τον ρίχνουμε πάνω στο παστίτσιο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη!
Συνταγή 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια: