Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

31 Αυγούστου 2014

Κέικ Σοκολάτας με παραδοσιακό βούτυρο

Ιδανικός στο είδος του ο Στέλιος Παρλιάρος,
 με ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας!
Υλικά:
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
6 κρόκοι αυγών
6 ασπράδια αυγών
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φουντούκι σε σκόνη
Για το γλάσο:
1 κουτ. του γλυκού βούτυρο
150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση:
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τ΄ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη σε μαρέγκα σε χαμηλή ταχύτητα. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκασία και προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και το φουντούκι. Στο τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας καλά. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ 25x10 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν χρειαστεί ψήνουμε λίγο παραπάνω. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη.
Για το γλάσο:
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος στους 90 βαθμούς κελσίου (πριν βράσει). Την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, ομογενοποιούμε πολύ καλά και όταν πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει το γλάσο ώστε να είναι παχύρρευστο και γλασάρουμε το κέικ όταν και αυτό είναι κρύο.
Καλές γευστικές απολαύσεις!
Η συνταγή από την συσκευασία του βουτύρου "Ήπειρος",
 έτος 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: