Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

3 Μαρτίου 2016

Ζήτω το καρναβάλι!

Ήρθε το καρναβάλι
το γλέντι κι η χαρά,
μασκαράδες θα ντυθούμε,
τζουμ τριαλαρά.
Γλέντι και χορός και γέλια,
μασκαράδες βρε παιδιά
χαρτοπόλεμος, κορδέλες,
Ζήτω η αποκριά!
Ζήτω η αποκριά!...
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Έτσι τραγουδούν όλα τα παιδιά στην αποκριάτικη διασκέδαση του Κωστάκη. Πω, πω, μασκαράδες! Να, η Μαρία πρώτη - πρώτη, ντυμένη αγγελάκι. Η Ρηνούλα βλαχοπούλα. Ο Νίκος μάγειρας, η Κατίνα μαρκησία, ο Μιχαλάκης τσολιάς και πόσοι - πόσοι ακόμα μασκαράδες. Και όλοι μαζί χορεύουν και τραγουδούν.
Την άλλη Κυριακή θα μαζευτούν όλα τα παιδιά στο σπίτι της Σοφίας. Γιατί οι αποκριές δεν ειναι γιορτή μιας ημέρας μόνον, όπως είναι όλες, αλλα κρατούνε πολλές μέρες, τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Μέσα σ΄αυτές τις τρεις εβδομάδες, γίνονται τρικούβερτοι χοροί και πνηγύρια. Ο καθένας χαίρεται, γελά, χορεύει και ντύνεται μασκαράς.
Και ο χαρτοπόλεμος πέφτει στο πάτωμα και στους δρόμους, σα μια χρωματιστή βροχή από μικρά κόκκινα, κίτρινα, θαλασσιά χαρτάκια. Ζήτω η αποκρά, ζήτω το καρναβάλι! Έτσι χορεύουν και σήμερα στο σπίτι του Κωστάκη. Τώρα χορεύουν το γαϊτανάκι και τραγουδάνε:
Γύρω γύρω γαϊτανάκι,
να χορέψουμε λιγάκι
με τραγούδια και χαρά, 
τραλα λα λα.
Όλοι σας, παιδιά,
όλοι σας παιδιά!

Από το βιβλίο της Αντιγόνης Μεταξά, "Η Θεία Λένα στα μικρά παιδιά" (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: