Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση! Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

28 Νοεμβρίου 2016

Σταφιδόψωμα... όπως τον παλιό καλό καιρό!

Γλυκά, νηστίσιμα... πεντανόστιμα... νοσταλγικά, 
όπως τον παλιό καλό καιρό... από το παλιό τετράδιο συνταγών!
Υλικά:
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
250 γραμμάρια *καλαμποκέλαιο*
250 γραμμάρια χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
250 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη
750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το καλαμποκέλαιο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά... και συνεχίζουμε...
Στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε το 1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία. Καθώς αφρίζει το προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε και τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Θέλουμε η ζύμη μας να γίνει μαλακή, όπως όταν φτιάχνουμε ένα κέικ.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε φορμάκια ή σε ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ώσπου να πάρουν τα σταφιδόψωμά μας ένα όμορφο καφετί χρώμα.
Είναι πεντανόστιμα! Δοκιμάστε τα!
Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: