Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

17 Σεπτεμβρίου 2017

Χορτοπιτάκια στο τηγάνι


Υλικά
Γέμιση:
1 κιλό άγρια χόρτα
1 ματσάκι μάραθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα, το μάραθο και τα κρεμμυδάκια. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μάραθα, τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι και δυο φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για μια ώρα περίπου. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε τρυπητό και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το φύλλο ως εξής:
Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και στο κέντρο ανοίγουμε μια λακουβίτσα. Μέσα εκεί ρίχνουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού. Τα αναμειγνύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη ομοιογενής. Σχηματίζουμε μία μπάλα, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα να "ξεκουραστεί". Στη συνέχεια, ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο και με το στόμιο ενός ποτηριού (διαμέτρου περίπου 8 εκ.) κόβουμε κυκλικά κομμάτια. Μέσα σε καθένα από αυτά βάζουμε μία κουταλιά χόρτα και γυρίζουμε το φύλλο να τα καλύψει, ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες με πιρούνι να κλείσουν καλά και τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε άφθονο καυτό λάδι, φροντίζοντας να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί, προκειμένου να στραγγίσει καλά το λάδι του τηγανίσματος.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: