Γεια σας φίλοι και φίλες! Μαζί σας θα μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές και αναμνήσεις! Συνταγές γραμμένες σε παλιά τετράδια, που ίσως ξεχάστηκαν στο ξέφρενο τρεχαλητό του χρόνου και που αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, συνταγές πλημμυρισμένες από τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων, συνταγές απλές, καθημερινές, δοκιμασμένες από εμένα και από φίλους. Γεμάτες αγάπη, θαυμασμό και νοσταλγία για αυτές τις "μάγισσες" της κουζίνας, τις παλιές νοικοκυρές, που με φτηνά υλικά, κέφι και μεράκι έκαναν την μαγειρική τέχνη και τη φτώχεια ευρηματικότητα και έμπνευση!
Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν το τετράδιό μας, τις αναμνήσεις... τις στιγμές μας! Και... "ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ"...

7 Ιουνίου 2018

Γιαουρτόπιτα

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη 
  • φλούδα πορτοκαλιού ξυσμένη
  • λίγη βανίλια
  • 4 αυγά
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 50 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάτε καλά το βούτυρο με τη μισή ζάχαρη. Προσθέτετε τη βανίλια, την ξυσμένη πορτοκαλόφλουδα και τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος, προσθέτετε το κονιάκ και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, ρίχνετε μέσα το μείγμα και σκορπίζετε στην επιφάνειά του τα αμύγδαλα.
Ψήνετε την γιαουρτόπιτα σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Βράζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό για πέντε λεπτά. Ρίχνετε το σιρόπι καυτό, πάνω στο  κρύο γλυκό.
Όταν κρυώσει, μπορείτε αν θέλετε, να γαρνίρετε την γιαουρτόπιτά σας με κρέμα σαντιγύ και κερασάκια γλασέ.
Καλή επιτυχία!

(Από το βιβλίο: 300 παραδοσιακές συνταγές- Ελληνική κουζίνα, 1996)

Δεν υπάρχουν σχόλια: